Neredeyse herkes, bir noktada tıkanmış bir lavbao ya da tuvalet sorunu yaşayacaktır. Tıkanmış giderler genellikle sabun, yiyecek, kir, saç veya başka tür malzeme birikmesinden kaynaklanır. Bu birikme su akışını azaltır ve eve yayılan küflü bir kokuya neden olabilir. Mutfak giderinin tıkanması, diğer tıkanıklıklara göre daha farklı sebeplerden dolayı ortaya geldiğini belirtmiştik.
Mutfak lavabolarında, organik atıklar lavaboya atılır. Bu atıklar lavabonun tıkanmasına sebep olmaktadır. Evinizdeki ya da işyerinizdeki bulaşıkları yıkarken, bulaşıklarınıza yapışmış olan yağ ve yemek atıkları sıcak su ile çözünerek mutfak gider borusuna girer. Bulaşıklarınızı makinede veya elde yıkamanız pek fazla birşey değiştirmez.
Mutfak giderine giren atık yağ, gider borunuzun iç kısmına yapışıp kalır. Mutfak giderine atık yağ girmeye devam ederse, pimaşın içinde birikmiş olan yağın üstüne yeni yağ katmanları gelir ve zamanla mutfak giderinin iç çapını daraltır. Bu durum sık sık mutfak giderlerinizin tıkanmasına sebep olur.
Mutfak gider borusuna akıtılan yağ, düşündüğünüz gibi kayganlık etkisi yapmaz. Pimaşların iç kısmına yapışır ve, kireç benzeri sert maddelere dönüşür.
Mutfak tıkanıklığı açma çalışmasında, kameralı görüntüleme cihazı kullanılarak mutfak borusunun içindeki yağ tespit edilir ve sizlere gösterilir. Mutfak gideri tıkandıysa ve sebebi atık yağsa bu sorun tıkanıklık açma makinesi ile giderilmez. Tıkanıklık açma makinesi, gider borusundaki yağı sökemez ve sadece suyun gidebileceği kadar bölge açar.
Mutfak giderindeki yağı temizlemek için basınçlı su cihazı ile pimaş yıkama çalışması yapılmalıdır. Basınçlı su cihazı ile yapılan bu çalışma sayesinde pimaş borularınız yağlardan arınır ve kameralı cihazlarımız ile pimaşınızın içini sizlere gösterir. Pimaş içleriniz ilk günkü gibi temiz olur.
Lavabo tıkanıklığı açma ve mutfak lavabosu açma çalışmalarında öncü bir firma olan Demirtürk tesisat, lavabo açma çalışması sırasında hiçbir yeri kırmamaktadır. Demirtürk tesisat firmamız ile iletişime geçtiğinizde ekiplerimiz ortalama 30-60 dakika içinde adresinize geleceklerdir.
Küf reaksiyonları mide bulantısı ve baş ağrılarını içerir. Ek olarak, tıkanmış tahliye içindeki kirli su cilt tahrişine katkıda bulunabilir. Ayrıca astım veya alerjiden muzdarip bireyler için sorunlara neden olabilir. Neyse ki, çoğu tesisatçı tıkanmış giderleri açacak donanıma sahiptir. Bu profesyonellerin evinizi tıkanmış bir tahliyenin tehlikelerinden korumak için kullandıkları tesisat araçları türleri hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.
1. Boru Muayenesi
Çoğu tesisatçı eve girdikten sonra bir boru muayenesi yapacaktır. Boru muayeneleri en az iki yılda bir yapılmalıdır. Boru incelemeleri, tesisatçıya suyun evde nasıl aktığını söyler. Ev sahiplerini sızıntı veya onarım ihtiyacı konusunda uyarabilir. Tahliye tıkanması durumunda, bir boru muayenesi tesisatçıya tıkanmaya neyin neden olduğunu bildirecektir.
2. Boru Kameraları
Sızıntılar veya yanlış montaj, boruların dışarıdan görünümü ile görülmesi kolay sorunlardır. Bununla birlikte, tıkanmış tahliyeleri açarken, dahili bir görünüm elde etmenize yardımcı olur. Bu nedenle tesisatçılar boru kameralarını kullanacaklardır. Bunlar bir kabloya bağlı video kameralardır.
Bir tesisatçı kabloyu drenaj sistemi boyunca hareket ettirir. Bu, borunun başka türlü ulaşamayacakları kısımlarını görmelerini sağlar. Ardından, tıkanıklığı gidermek için hangi aletin en donanımlı olduğunu belirleyebilirler.
3. Piston
Tıkanan tuvaletleri açmak için pistonlar sıklıkla kullanılır. Ancak lavabo ve duşlardaki hafif tıkanıklıkları gidermek için de kullanılabilirler. Bir tesisatçı önce tıkanmış bir gideri bir pistonla açmaya çalışabilir. Bu işe yaramazsa, daha ağır bir tıkanıklığın göstergesi olabilir ve farklı bir alet gerektirebilir.
4. Manuel Tahliye Kablosu
Manuel tahliye kablosu, ucu tirbuşona benzeyen uzun bir kabloya benziyor. Kabloya, kabloyu bir kanaldan geçirmek için kullanılan bir tutamak takılıdır. Tesisatçılar önce kablonun ucunu giderin açıklığına yerleştireceklerdir. Kabloyu tahliye boyunca itmek için krankı kullanacaklar. Tıkanıklığa ulaştıklarında, tıkanıklığı kırana kadar kabloyu hareket ettireceklerdir.
5. Motorlu Tahliye Kablosu
Motorlu bir tahliye kablosu manuel tahliye yılanıyla aynı prensiplerde çalışır. Ancak bu kanal temizleme araçları genellikle daha büyük borularda veya daha inatçı tıkanıklıklarda kullanılır. Motorlu tahliye yılanları hem kablolu hem de kablosuz olabilir.
Motor, tesisatçıya boru birikimini aşması için daha fazla güç verir. Bu yılanlar, kablonun hareketini kolaylaştıran otomatik beslemelere sahiptir. Tesisatçı, bir düğme ile kabloyu borunun içinden kolayca itebilir ve bir boru tıkandıktan sonra kabloyu kolayca geri çekebilir.
6. Drenaj Burgu
Drenaj kablosuna benzer bir araç, drenaj burgudur. Drenaj kabloları öncelikle tıkanmış lavabolar ve daha küçük kanalizasyonlarla mücadele etmek için kullanılır. Drenaj helezonları, tuvalet veya duştakiler gibi daha büyük borular için tasarlanmıştır. Drenaj kabloları gibi, drenaj helezonları da manuel veya motorlu tasarımlarda mevcuttur.
7. Hidro-Jet
En zorlu tıkanıklıklar için sık sık kullanılan bir araç hidro jetlerdir. Hidro jetler, drenaj birikimini kırmak için borulardan basınçlı su gönderimi için kullanılmaktadır. Tipik bir tahliye borusuna göre daha hızlı ve daha verimli olduğunu ifade edebiliriz. Hidro jetler tıkanıklıktan kurtulmanızı sağlar. Ancak giderleri temizlemek için de kullanılabilirler.
8. Saç Toplama Teli
Saç, drenaj tıkanıklıklarının en yaygın nedenlerinden biridir. Ortalama bir insan her gün 50 ila 100 saç teli döker. Bu dökülmenin çoğu duşta gerçekleşir. Bu nedenle, çoğu duş giderine gider. Şimdi, tek bir saç teli fazla bir şey yapmaz. Sorunu yaratan, çok sayıda ipliğin birbirine düğümlenmesidir. Daha kalabalık evler için, sık sık tahliye tıkanması riski daha yüksek olabilir. Neyse ki, tüy alma konusunda uzmanlaşmış bir tesisatçı aleti var. Bu drenler genellikle plastikten yapılır ve çeşitli boyutlarda gelir.