Önce su kaçağı belirtilerini değerlendirip ardından su kaçağıyla karşı karşıya kaldığınız durumların neler olduğunu ne yapmanız gerektiğine değinelim.
§ Fayansların renk değiştirmesi,
§ Derz boşluklarında sararmaların olması,
§ Duvarlarda veya tavanda kabarcıkların oluşması,
§ Parkelerde kabarma ya da parke yanlarından su çıkması,
§ Beton içinden su çıkması,
§ Evinizdeki ya da işyerinizdeki musluklar kapalı iken su saatinin dönmeye devam etmesi,
§ Aşırı yüksek gelen su faturaları,
§ Kombinizin bozuk olması, kombinizin kendini kapatmayıp boru içindeki suyu ısıtmaya devam etmesi,
§ Kombinizin su bar göstergesinin sürekli düşmesi,
Gördüğünüz gibi su kaçağının birçok belirtisi vardır. Evdeki ya da iş yerinizdeki musluklar kapalı iken su saatiniz üstündeki ibre dönmeye devam ediyor ise kesinlikle su kaçak tespiti yaptırmanızda fayda bulunmaktadır. Yüksek gelen su faturaları su kaçağı belirtisinin başında gelmektedir. Tavanda oluşan sarı lekeler ve su damlacıkları üst katta kaçak probleminin belirtisidir. Duvarlarda kabarma oluyorsa ve bu kabarmalar 1 metreden aşağıda kalıyorsa, evinizde su kaçağı tespit çalışması yapılması gerekmektedir.
Kombi tesisatında kaçak var ise kombi sürekli ateşleme yaparak suyu ısıtır. Isınan borular gün geçtikçe patlamaya başlar. Kombi kalorifer tesisatında su kaçağı tamiri son teknoloji cihazlar sayesinde kısa sürede tamir edilebilmektedir.
Diğer su kaçaklarıda altta yazmaktadır;
Evde
Küvetler ve Duşlar
Damlayan su için musluğu ve duş başlığını kontrol edin. Tek gereken yeni bir duş başlığı olabilir. Musluğu sökerek ve yıkayıcıyı aynı boyuttaki biriyle değiştirerek bu onarımı kendiniz yapabilirsiniz. Ancak bu onarımı yapmadan önce evinizin ana kapatma vanasını kapatın. Değişime rağmen sıkıntı varsa su kaçağı vardır.
Tuvaletler
Tuvaletinizde sessiz bir sızıntı olabilir veya tuvaletiniz ara sıra sifonu çekmeden çalışabilir. Tanka biraz gıda boyası bırakın. Yıkamadan yaklaşık 20 dakika bekleyin. Kasede renk belirirse, bir sızıntınız var demektir.
Bulaşık Makinesi
Ünitenin yanında zeminde biriken su bir sızıntı belirtisi olabilir.
Buzdolabı Buz Yapma Ünitesi
Buz yapma ünitesindeki bir sızıntı, dondurucuda aşırı buz birikmesine neden olur ve buzdolabının altında küçük su birikintileri oluşturabilir.
Lavabo ve Diğer Musluklar
Lavabolarınızdaki ıslaklığa dikkat ederek daha yavaş sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Nadiren kullanılanlar da dahil olmak üzere evdeki her musluğa baktığınızdan emin olun.
Bodrumda veya Garajda
Sıcak Su Deposu
Basınç valfi tahliyesi sıkışmış olabilir. Bu valf çoğunlukla tankın üst kısmına yakın bir yerde bulunur ve genellikle tanka dişli büyük bir pirinç bağlantı elemanıdır. Düzgün çalışmıyorsa, su ondan sızacak, tankın yanından aşağıya damlayacak ve yerde birikecektir.
Çamaşır Makinesi
Makinenin yanında yerde su görürseniz, bu olası bir sızıntının işaretidir.
Su Arıtma Cihazı
Su arıtma cihazınız uygun şekilde geri dönüşüm yapmıyorsa bir sızıntıya neden olabilir. Bir zamanlayıcı tarafından düzenlenen döngü süreci, genellikle sabah 2:00 - 4:00 saatleri arasında gerçekleşir. Sürekli akan suyun sesini duyarsanız, bu ünitede bir sızıntı olması muhtemeldir.
Kazan
Akan suyun sesini dinleyin. Sürekli ise ve periyodik olarak durmuyor ve çalışmıyorsa, kazan sisteminizde bir yer altı sızıntısı olabilir. Tesisatçınızı arayın.
Açık Havada Sızıntı Nasıl Bulunur?
Otomatik Sprinkler Sistemleri
Çim alanınızdaki ve sprinkler etrafındaki yumuşak noktalar, zemine emilen bir sızıntıyı gösterir. Onarım gerekiyorsa tesisatçınıza veya peyzaj bakım uzmanınıza başvurun.
Yüzme Havuzu
Havuzunuzun seviyesini işaretlemek için bir yağ kalemi kullanın. 24 saat sonra kontrol edin. Havuzunuz her gün 1/4 inçten fazla kaybetmemelidir. Diğer bir sızıntı olasılığı, havuz sisteminin otomatik olarak çalışan ve arızalı olabilecek, sürekli bir su döngüsüne pompalanmasına ve ardından tahliye edilmesine neden olan kapatma vanasıdır. Su seviyesi normalden yüksek kalırsa ve insanlar onu kullanırken taşarsa, tesisatçınızı arayın.
Servis Bağlantı Hattı
Çimlerinizde yumuşak, ıslak bir nokta bulursanız veya evinizin dışında akan su sesi duyarsanız, evinizin servis hattında kaçak olabilir. Ana kapatma vanasını kapatın. Akan su sesi devam ederse, dış servis hattında sızıntı olabilir. Islak noktalar tespit ederseniz tesisatçınıza başvurun.
Evdeki Sızıntıları Tespit Etmenin Diğer Yolları
Evinizin su kullanımını izlemek için su faturanızı kullanın. Ocak, Şubat veya Mart gibi daha soğuk bir ayda su kullanımınıza bir göz atın. Ortalama ayda 3.000 galondan fazla su kullanıyorsanız, muhtemelen bir sızıntınız var.
Su sayacınızı, su kullanılmadığında iki saatlik bir sürenin öncesinde ve sonrasında kontrol ederek sızıntıları tespit etmek için kullanın. Sayaç bu süre içinde hareket ederse, muhtemelen bir sızıntınız vardır.
Sızıntıları Test Etmek İçin Su Sayacınızı Kullanma
Su sayacınız muhtemelen evinizin önünde, zeminle aynı hizada olan beton veya plastik bir sayaç kutusunun içindedir. Sokağa yakın bir yan parti hattında kaldırımın arkasında sayacınızı arayın. Eviniz köşe parselde ise su sayacınız ön ya da yan sokakta olabilir. Bazen sayaç kutuları çevre düzenlemesi ve diğer engeller nedeniyle kolayca görülemeyebilir.
Sayacınızı Nasıl Okursunuz?
Su sayacınızı okumak, arabanızdaki kilometre sayacını okumak gibidir. “Fet küp” kelimelerinin altında görünen soldan sağa tüm sayıları okuyun. Sağdaki ilk rakam 1 fit küpü temsil eder. Sağdan ikinci, 10 fit küpü temsil eder. Sağdan üçüncü (genellikle farklı bir renk) 100 fit küp veya 1 ccf'yi temsil eder. Metre süpürme elinin bir devri, 1 fit küp veya 7.48 galon'a eşittir.